Omakuva

laihonen.eu

Taxinge-Näsby'n linna

Slideshow on Flickr

Taxinge-Näsby'n linna

Linnan etupihaa

Taxinge-Näsby'n linna

Päärakennus

Sivurakennus

Tallit

Etupuolen puistoa

Patsas

Tykki

Tykki

Huvimaja

Päärakennus takaa

Päärakennuksen yksityiskohtia

Päärakennuksen yksityiskohtia

Kahvila

Kahvila

Linnan puutarhaa

Kuvat ©2012 Mikko Laihonen

Kamera: Canon EOS 500D
Objektiivi: Tamron AF18-270mm Di II VC / 1:3.5-6.3
Kamera: Canon PowerShot SX50HS
Kuvauspäivä: 11.07.2013
Otsakekuva: Muokattu kolmen kuvanpanorama kollaasi, kamera Canon PowerShotSX50HS

Albumin kuvasivut ovat parhaimmillaan katseltavissa näytöillä, joiden pystytarkkuus on vähintään 945 kuvapistettä. Tutustu sivuston käyttöohjeisiin halutessasi käyttää kuva-albumissani olevia kuvia.

Taxinge-Näsby'n linna

Taxinge-Näsby'n linna sijaitsee Ruotsin Södermanlandin ja Tukholman läänien rajalla Taxingen pitäjässä Södertäljen länsipuolella Mälaren järven rannalla. Lähellä hieman Taxingesta länteen sijaitsee ehkä vielä Taxingeakin tunnetumpi Gripsholmin linna. Kesäaikaan Mariefredistä Gripsholmin linnan läheltä pääsee kapearaiteisella junalla Taxingenin kirkon luo ja takaisin. Kirkolta on Taxinge-Näsby'n linnaan on matkaa noin 300 metriä.

Taxinge-Näsby'n linna on ehkä parhaiten tunnettu kahvilastaan, jonka leivonnaisvalikoima on huomattavan runsas ja maittava. Kahvila houkutteleekin vierailijoita Pohjois-Euroopan suurimmalla kakkupöydällään, jonka valikoimassa on n. 60 erilaista leivonnaista. Kahvilasta saa myös aterioita.

Ainakin kesäaikaan paikka on suosittu käyntikohde ja se on auki jokapäivä toukokuusta syyskuuhun ja muina kuukausina vain viikonloppuisin. Kesän lisäksi toinen merkittävä sesonkiaika on jouluaika. Linnan päärakennus on yksinomaan kahvila ja kokoustilakäytössä. Kahvila sijaitsee päärakennuksen alakerrassa ja sään salliessa asiakastiloja on laajennettu myös takapihalle.

Linnan sivurakennuksissa ja talleissa toimii erilaisia pikkupuoteja ja tallirakennuksessa on myös suuri kokous- ja näyttelytila, jonne sopii jopa 600 vierasta.

 

Historiaa

Näsby'n kartano mainitaan ensimmäisen kerran asiakirjoissa vuonna 1281, jolloin Ruotsin kuningas Maunu Ladonlukko (Magnus Ladulås, 1240-1290) lahjoitti kartanon Strängnäsin tuomiokirkolle.

Linnan keskiaikaisista omistajista tunnetuimpia ovat Turun linnassakin asunut mahtimies, drotsi Bo Jonsson Grip, joka rakensi Taxingen lähellä sijaitsevan Gripsholmin linnan. Bo Jonsson tunnetaan Suomessa myös Raaseporin linnan rakennuttajana. Bo Jonsson hallitsi merkittäviä läänitysalueita Ruotsissa ja Suomessa. Myöhempiä keskiaikaisia omistajia olivat kuningatar Margareta (Kalmarin Unionin perustaja) ja valtionhoitaja Sten Sture vanhempi.

Vuonna 1685 Ruotsin kuningatar Hedvig Eleonora lahjoitti Näsby'n päämies Johan von Westphal'ille rälssitilaksi. Vuonna 1760 kartano siirtyi Johan Didrik Duwall'ille ja myöhemmin liikemies Joachim Daniel Wahrendorff'ille, joka oli siihen aikaan yksi Ruotsin rikkaimmista miehistä. Vuonna 1803 tapahtuneen Johanin kuoleman jälkeen tilan otti haltuunsa hänen vanhin poikansa Anders. Anders teetätti arkkitehti Carl Christoffer Gjörwell'llä nykyisen empiirityylisen päärakennuksen piirustukset ja rakennus valmistui vuosina 1806-13.

Isänsä tavoin Anders von Wahrendorff asui talvet Tukholmassa ja suurimman osan kesää Näsby'ssä. Andersin poika Martin von Wahrendorff oli diplomaatti ja taitava teknikko. Hän kehitteli ensimmäisen nykyaikaisen takaa ladattavan kanuunan, josta tuli myyntimenestys ja joka toi perheelle lisää vaurautta. Kolme kanuunaa on nähtävillä linnan takana olevassa puistossa.

Martin von Wahrendorff'in jälkeen kartanon omisti hänen poikansa Martin Ludvig Berg ja hänen vaimonsa Ebba Augusta Hägerflycht, joka jatkoi kartanon pitoa Martinin kuoltua vuonna 1881. Ebba avioitui vuonna 1886 kreivi ja pääministeri Arvid Possen kanssa. Arvid Posse osallistui aktiivisesti kartanon hoitoon ja hankki omistukseensa läheisiä muita kartanoita. Arvid Posse kuoli vuonna 1901 ja Ebba avioitui kolmannen kerran neljä vuotta myöhemmin sir Audley Gosling'in kanssa. Ebba kuoli vuonna 1911 ja tilan peri häneltä Knut Arvid Posse.

Knut Arvid Posse ei kuitenkaan onnistunut liiketoimissaan ja hän menetti omaisuutensa pankeille vuonna 1924. Pankit myivät osan kartanosta Ernst Sjögrenille vuonna 1926. Ernst Sjögrenin kuoltua kartano myytiin Södertäljen kunnalle, joka myöhemmin vaihtoi maat Södertäljen ulkopuolella sijaitsevaan Tvetabergin säteriin. Kunta kuitenkin piti kartanon päärakennuksen ja sitä ympäröivän pienen maa-alueen. Vuonna 1979 kaksi rouvaa alkoivat pitää päärakennuksessa kahvilaa, josta myöhemmin perusteellisten kunnostustöiden jälkeen on kasvanut myös kokouksien pitopaikka.

Ajo-ohje

Tukholmasta saavuttaessa aja moottoritietä E20 ohi Södertäljen kohti Eskilstunaa. Poistu liittymästä 140 (Järna/Nykvarn) ja seuraa viitoitusta kohteeseen Taxinge Slott. Käänny poistumisrampin jälkeen oikealle ja seuraavasta risteyksestä vasemmalle kohti Strängnäsiä. Ajettuasi tästä risteyksestä noin 8 kilometriä saavut risteykseen, jossa on viitoitus oikealle Taxinge Slott 4. Seuraa edelleen viitoitusta ja jatka perille saakka. Juuri ennen linnaa on tien oikealla puolella Taxingen kirkko ja 100 metriä kirkon jälkeen on vasemmalla puolella tietä uimarantavieraille tarkoitettu pysäköintipaikka. Jatkamalla tietä vielä 150 metriä eteenpäin saavut linnan vieraille tarkoitetulle pysäköintipaikalle.

Pohjoisesta suunnasta Enköpingistä saavuttaessa aja tietä 55 Strängnäsiin ja sieltä edelleen viitoitusten mukaan moottoritielle E20 kohti Södertäljeä. Poistu moottoritieltä liittymästä numero 139 ( 223 Nyköping / Mariefred / Gripsholms slott). Rampin päässä käänny oikealle kohti Nyköpingiä. Käänny heti seuraavasta risteyksestä jälleen oikealle Nyköpingin ja Taxingen suuntaan. Risteys on välittömästi oikealla puolella ylitettyäsi moottoritien. Jatka moottoritien suuntaisena kulkevaa paikallistietä kohti Södertäljeä ja Taxingeä noin 9 kilometriä kunnes tulet kohtaan, jossa tie alittaa kolme siltaa peräkkäin (moottoritie- ja rautatiesillat). Heti viimeisen sillan jälkeen on viitoitus Taxinge Slott 4 vasemmalle. Käänny viitoituksen mukaan risteävälle tielle vasempaan. Jatka tietä eteenpäin edelleen viitoitusta noudattaen perille saakka. Katso edellisestä kappaleesta tietoja pysäköintialueista.

Lännestä Örebron ja Eskilstunan suunnasta tultaessa poistu moottoritieltä E20 liittymästä 139 ja noudata edellä olevassa kappaleessa kerrottuja ohjeita.

Jos olet maaseutukierroksella ja saavut Mariefredin suuntaan etelästä tietä 223, saavut risteykseen, jossa on viitoitus myös moottoritielle E20. Käänny kuitenkin tästä risteyksestä oikealle Taxingeniin ja Hedlandet'iin vitoitettuun suuntaan ja jatka noin 8 kilometriä paikallistietä, kunnes saavut jo edellä kerrottujen kolmen sillan alituskohtaan. Käänny heti siltojen jälkeen viitoituksen mukaan vasemmalle (viitta Taxinge Slott 4) ja aja perille saakka viitoituksen mukaan.

Sijainti: 59.245932N, 17.309240E Katso sijainti kartalla uudessa ikkunassa.

Linkkejä:
Taxinge slott
Taxinge-Näsby slott i Wikipedia (sv)

 

Tietoja sivustosta | Sivukartta | Käyttöehdot ja tietosuoja | Yhteystiedot | ©2009-2017 Mikko Laihonen 14.03.2017