Omakuva

laihonen.eu

Beilstein

See slideshow on Flickr

Katso myös albumit Luostarikirkko St.Joseph ja Cafe Klapperburg .

Beilstein (Mosel)

Beilstein ja Burg Metternich

Altes Zollhaus

Bachstrasse

Fürst Metternich Strasse

Klostertreppe

Weingasse

Bachstrasse

Katunäkymä Beilsteinissa, vas. Bachstrasse

Cafe Klappenburg

Eräs katu

Zehnthaus

Marktplatz

Bachstrasse

Luostari ja kirkko

Bachstrasse

Burg Metternich

Burg Metternich

St.Joseph'in kirkko

Viinitarhoja

Viinitarha

Mosel'n takana Ellenz

Mosel'n takana Ellenz

Klostertreppe

Klostertreppe

Cafe Klapperburg

Madonna

Taloja Klosterteppe'llä

Marktplatz

Bachstrasse

Beilstein ja Burg Metternich

Pysäköintialue

Beilstein

Bachstrasse

Zehnthaus

Kuvat ©2012 Mikko Laihonen ja Minna Laihonen

Kamera: Canon EOS 500D
Objektiivi: Tamron AF18-270mm Di II VC / 1:3.5-6.3
Kuvauspäivä: 12.07.2012, kuvat 19967 - 20127, Copyright©2012 Mikko Laihonen

Kamera: Canon PowerShot SX40 HS
Kuvauspäivä: 12.07.2012, kuvat m1756, m1781 ja m1833, Copyright©2012 Minna Laihonen

Otsakekuva: Muokattu, alkuperäisen tiedot Canon EOS 500D, Tamron AF18-270mm Di II VC / 1:3.5-6.3, f=30 mm, 1/125 F/7,1, ISO100

Albumin kuvasivut ovat parhaimmillaan katseltavissa näytöillä, joiden pystytarkkuus on vähintään 945 kuvapistettä. Tutustu sivuston käyttöohjeisiin halutessasi käyttää kuva-albumissani olevia kuvia.

Sadunomainen Beilstein

Ortsgemeinde Beilstein on Saksan Rheinland-Pfalzin osavaltiossa, Cochem-Zell'in piirikunnassa, Moselin oikealla rannalla sijaitseva pieni vain noin 130 asukkaan kunta, jonka pinta-ala on 1,68 km². Beilsteinia lähin suurehko kaupunki koillisessa Moselin ja Rein-joen risteyksessä sijaitseva Koblenz, jonne on matkaa linnuntietä noin 36 kilometriä. Vastaavasti Moselin vartta lounaaseen, ylävirtaan seuraten, vastaan tulee Trierin kaupunki.

Historiallisten kaivausten mukaan Beilsteiniin on syntynyt asutusta noin 800 jälkeen ajanlaskumme alkua. Vuodesta 1268 alueen läänitykset omisti von Braunshorn'in suku ja vuonna 1309 kuningas Heinrich VII myönsi Beilstein'ille kaupunkioikeudet. Asiakirjat vuodelta 1309 osoittavat Beilsteinin olleen juutalainen kunta. Tänäkin päivänä linnan yläpuolella sijaitsee juutalainen hautausmaa.

Braunshorn'in suvun kuihduttua vuonna 1360 läänitys siirtyi von Winneburg'ille. Kun Trierin arkkihiippa- ja vaaliruhtinaskunta otti Beilsteinin omistukseena vuonna 1488, valtakunnankreivi von Metternich läänitti sen vuonna 1652.

Valtakunnnankreivi von Metternich'in valtakausi päättyi 1794 ranskalaisen vallankumousarmeijan miehitykseen. Beilstein liitettiin vuonna 1815 Wienin kongressissa osaksi Preussin kuningaskuntaa ja vuonna 1946 osaksi Rheinland-Pfaltzin osavaltiota.

 

Nähtävyyksiä

Nykyinen kaupungin ilme syntyi jo 1600- ja 1700-luvuilla ja se on yksi parhaiten nykypäiviin saakka säilyneistä kaupunkikuvista Moselin varrella. Kaupungissa on vanhojen ristikkotalojen (Fachwerkhäuser) reunustamia pieniä katuja ja kujia. Siksi Beilstenia on kutsuttu myös "Pikku-Rothenburg ob der Tauber'iksi". Monet kaupungin taloista toimivat hotelleina, kahviloina ja ravintoloina. Paikka on suosittu matkailukohde ja myös historiallinen suojelukohde.

Kaupunkiin tutustumisen voi aloittaa heti Mosel-jokea myötäilevältä Moselstrasselta, jonka varrella on mm. Altes Zollhaus. Se on alunperin rakennettu vuonna 1634, mutta sittemmin todennäköisesti uudelleenrakennettu 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa. Moselstrasselta alkaa pieni katu, Bachstrasse, johdattaen kulkijan poispäin joelta ylös kaupungin pienen keskustan halki luostarikirkon taakse. Jo korttelin päässä Moselstrasselta voi suunnnistaa vasemmalle Weingasselle, jonka mutkassa, osoitteessa Weingasse 12, sijaitsee vanha juutalaisten synagooga - harmaa lohkokivinen tavalliselta asuinrakennukselta näyttävä kolmikerroksinen rakennus, joka on niinikään on rakennettu 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa.

Bachstrasselta oikealle löytyy tori, Marktplatz, ja sen ympärillä olevista rakennuksista 28.12.2014äjänkirkko St. Christophorus sekä vuosilta 1537 ja 1759 peräisin oleva lohkokivinen Zehnthaus - kymmenystalo, jossa varastoitiin maanviljelijöiden ja viinitarhureiden tuomat kymmenykset eli kymmenesosa vuosisadosta.

Kaupunkialueen korkeimmalla kohtaa sijaitsee vuonna 1636 perustettu Beilsteinin Karmeliittaluostari, jonka St.Joseph luostarikirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1691 ja se saatiin päätökseen vuonna 1783. Kirkonmäelle pääsee kävelemällä Bachstrassea ylös kirkon taakse tai kiipeämällä Fürst Metternich Strasselta alkavaa portaikkoa - Klostertreppe - ylös kirkon pääovelle. Kirkon edestä on hieno näköala yli kaupungin ja Mosel-joen kohti vastarannalla näkyvää Ellenzin taajamaa ja sen takana olevia kukkuloita. Kirkonmäeltä Moselin suuntaan oikealla näkyy viinitarhoja jyrkillä vuoren rinteillä.

Tutustumisen arvoinen kohde on myös Cafe Klapperburg, joka sijaitsee Bachstrassen varrella talon toisessa kerroksessa. Kahvila on samalla sekä kahvila että kahvimyllymuseo. Sen kokoelmissa on noin 370 kahvimyllyä, jotka on sijoitettu kahvilasalin seinille, pöydille ja hyllyille näkyviin. Kahvilaan pääsee myös Klostertreppeltä Bachstrasselle laskeutuvia portaita pitkin.

Kaupungin keskustasta pääsee polkuja pitkin kaupungin takana ylhäällä vuorella sijaitsevalle Metternich'in linnan (Burg Metternich) raunioille. Linna on rakennettu vuonna 1268 ja ranskalaiset joukot tuhosivat sen vuonna 1689.

Sijainti ja kulkeminen

Beilstein sijaitsee Mosel-joen varrella, jonne parhaiten pääsee joen vartta myötäilevää valtatietä L98 (Moselstrasse) pitkin. Kaupunkiin autolla saavuttaessa kannattaa auto pysäköidä jollekin kaupungin laidalla olevalle pysäköintialueelle. Matkailuautolle ja vaunuyhdistelmälle helpoimmat pysäköintipaikat löytyvät päätien, Moselstrassen, varrelta kaupungin pohjoiskulmassa. Parhaaseen matkailuaikaan heinä-elokuussa keskipäivällä pysäköintipaikan löytäminen voi olla vaikeaa runsaan turismin takia, mutta jo illemmalla paikkoja on paremmin tarjolla ja jopa maksutta. Myös kaupungin takana kohoavan kukkulan takana Alte Wehrstrasse- ja Im Mühlental-kaduilla on muutama pysäköintipaikka - sopivan kävelymatkan päässä Burg Metternich'in raunioilta. Itse kaupunkiin ja sen kohteisiin voi tutustua käytännössä vain jalkaisin..


Näytä Beilstein (Mosel) suuremmalla kartalla

Sijainti: 50.110449N, 7.239368E Avaa kartta uudessa ikkunassa

Linkkejä:
Cochemin piirikunnan kotisivut: www.vgcochem.de (de)
Beilstein Heimat & Verkehrsverein (de)
Beilstein Wikipediassa (de)
Beilsteinin kulttuurimuistomerkkejä Wikipediassa (de)
Burg Metternich Wikipediassa (de)
Tietoa ja kuvia Beilsteinista (de; yksityinen sivusto)

 

Tietoja sivustosta | Sivukartta | Käyttöehdot ja tietosuoja | Yhteystiedot | ©2009-2017 Mikko Laihonen 14.03.2017